Assalamualaikum n Hey all ! mesti ko pelik kan apa yg dimaksudkan Cambodian Style ? haha..xdea pelik mana lah pun..Actually resipi nie just Nasi goreng ayam biasa jea..xpi akan dimasak dgn ala2 Cambodian yaa..
2 Bahan Penting tuk Cambodian Style !
*4 Dry Lotus Leaf / Daun Kemboja Kering
*Sesame Oil / Minyak Bijan
Bahan2 biasa tuk Nasi goreng ayam adalah
1) One plate of rice/Nasi tuk satu pinggan
2) Chicken cube cut *kuantiti yg kita inginkan
3) Mix Vegetable/Sayur campuran *ikot campurang yg kita suka
4) 1 tea spoon of sugar
5) A little bit of salt and 2/3 table spoon of chicken stock
6) Kafir Leaf / Daun limau purut *2 daun
7) Lemon Grass / Daun serai yg ditumbuk
so guys ! dh ada semua bahan diatas ? cantek~ haha..so let continue our menu ouk =)
*First of all,korang kena panas kan minyak dlm kuali dlm 1 or 2 minit~*kuantiti minyak kena lah skit tao...bnyak snad minyak x elok tuk hati kita tao :)
*Korang masuk kan dlu sedikit air, n then masuk kan kafir leaf, lemon grass and a little bit of sugar yaa..kacau dlu bg aroma nya naik..
*After aroma nya naik,korang masukkan cube ayam xdi..n masak tuk 2 or 3 minit camtu..
*Lepas tuh,korang masukkan nasi yg disediakan xdi..n kacau sampai sebati..lepas tuh letak sedikit Sesame Oil yaa..ingat! skit jea letaknya..sebab rasa sesame oil tuh pekat tao..takut rasa pulak lemon grass n kafir leaf akn tenggelam..
*Masa tuk 4 or 5 minit lebih camtu..n then siap ! eh2~wait..x ciap full lagi tao..
*Nasi yg tlh digoreng xdi letak di atas 4 keping daun kemboja..n lipat daun kemboja tuh sampai xdea ruang lansung nasi tuk jatuh tao ! after that letak mana2 pinggan or mangkuk...then steam kan tuk 25 or 30 minit yaa :)
*Selepas selesai steam, Maka siap lah CHICKEN FRIED RICE WITH CAMBODIAN STYLE kita =)
Yg nie just contoh saja rupa dilipat :)
Yg ini adalah hasil usaha sy sendiri..nampak blur skit kan ? sorry lah yea...maklumlah masa tuh camera handphone jaaa~hahah
~if ada apa2 pertanyaan..blh commment,shoutbox or im sy di FB =)
~Assalamualaikum n selamat menjamu selera..
0 Comment(s)